ΑΚΑΝΘΑΜΟΙΒΑΔΑ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ
ΑΚΑΝΘΑΜΟΙΒΑΔΑ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ
Οι οφθαλμικές λοιμώξεις ακανθαμοιβάδας σε χρήστες φακών επαφής είναι σπάνιες αλλά σοβαρές και συχνά ξεκινούν εξαιτίας ενός λανθασμένου χειρισμού του φακού αλλά και των κακών συνθηκών υγιεινής.
Για να αποφευχθεί η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα θα πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας του φακού, χειρισμού και χρήσης που θα λάβετε. Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο όλων των οφθαλμικών λοιμώξεων που σχετίζονται με τους φακούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ακανθαμοιβάδα.
Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, επειδή η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη να αντιμετωπιστεί. Μερικές φορές αυτές οι λοιμώξεις απαιτούν μεταμόσχευση κερατοειδούς, η οποία είναι μια σοβαρή χειρουργική διαδικασία.
Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός είναι μια φυσικά απαντώμενη αμοιβάδα (μικροσκοπική, ένας μονοκύτταρος οργανισμός) που συναντάται συνήθως σε πηγές νερού, όπως το νερό της βρύσης, το νερό των πηγαδιών, το υδρομασάζ, και στα συστήματα εδάφους και αποχέτευσης.
Αν αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μολύνουν το μάτι, προκαλούν ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα. Η πάθηση αυτή διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 1973, με περίπου το 90 % των περιπτώσεων να αφορά χρήστες φακών επαφής.
Η καθαριότητα και η σωστή φροντίδα είναι εξίσου σημαντική για τις θήκες των φακών επαφής.
Είναι σημαντικό να καθαρίζετε, να ξεπλύνετε και να στεγνώνετε με αέρα την θήκη των φακών επαφής σας, αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών από την θήκη. Πετάξτε το παλιό διάλυμα και τρίψτε τους μέσα στην θήκη με καθαρά δάχτυλα για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, γεμίστε την θήκη με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα (όχι βρύσης ή εμφιαλωμένο νερό), πετάξτε το, και φυλάξτε την θήκη ανάποδα χωρίς τα καλύμματα.
Και πάλι, η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην Ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα.
Δυστυχώς, αν δεν ληφθεί άμεσα θεραπεία, η Ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης ή να χρειαστείτε μεταμόσχευση κερατοειδούς για αποκατάσταση της βλάβης.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας;
Να θυμάστε επίσης πως πρέπει να καθαρίζετε και να αποστειρώνετε την θήκη των φακών σας, για να αποφύγετε πιθανή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα.
Τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια για τον καθένα και μπορούν να διαρκέσουν βδομάδες ή μήνες.
Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης κερατίτιδας περιλαμβάνουν:
Ανδρέας Ορφανού
Optician-Optometrist