ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Η ΘΟΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού. Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να προκληθεί και από νοσήματα ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης). Δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα, και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.
Ο φυσικός φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του ματιού), μέσα σε ένα διαφανή σάκο που λέγεται περιφάκιο.
Σταδιακή θόλωση της όρασης. Με άλλα λόγια, η εικόνα των αντικειμένων που βλέπετε, γίνεται με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο θολή.
Μπορεί να βλέπετε αντανακλάσεις γύρω από τα αντικείμενα, ιδίως το βράδυ.
Μπορεί επίσης να εμφανισθεί αύξηση της μυωπίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα γυαλιά που έχετε (εάν έχετε) εδώ και καιρό, παύουν να είναι χρήσιμα.
Καθώς ο καταρράκτης προχωράει (όταν ο φακός δηλαδή του ματιού σας γίνεται ολοένα και πιο θολός), οι καθημερινές σας δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το διάβασμα, η οδήγηση και το ράψιμο γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο δύσκολες.
Μόνο με χειρουργική επέμβαση.
Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι ο καταρράκτης έπρεπε να ωριμάσει για να γίνει επέμβαση. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές που υπάρχουν αυτό έχει αλλάξει.
Τώρα πλέον γίνεται επέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου δηλαδή όταν αρχίζει να επηρεάζεται η καθημερινότητά του όπως οδήγηση, ράψιμο.
Συνεπώς πλέον δεν πρέπει να ωριμάσει, αντίθετα όταν αφήσουμε τον καταράκτη να ωριμάσει ο φακός του ματιού γίνεται πιο σκληρός αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την επέμβαση. Άρα η εγχείρηση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται πριν, όταν φακός είναι μαλακός.
Ανδρέας Ορφανού
Optician-Optometrist