ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ

ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ


Τι είναι:

Είναι η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων κυρίως του κόκκινου-πράσινου και του μπλε-κίτρινου. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι. Πιο συχνή μορφή είναι εκείνη του κόκκινου πράσινου. Δεν αποτελεί μορφή τύφλωσης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αχρωματοψίας είναι κληρονομικές ή προέρχονται από ασθένειες που προσβάλουν το οπτικό νεύρο ή τον αμφιβληστροειδή.

Η επίκτητη αχρωματοψία προσβάλει μόνο το μάτι που εμφανίζει τo πρόβλημα και μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς με αχρωματοψία που οφείλεται σε άλλες ασθένειες συνήθως έχουν πρόβλημα στον διαχωρισμό τoυ μπλε ή του κίτρινου χρώματος.

Οι ασθενείς με κληρονομική αχρωματοψία που είναι και η πιο συχνή, προσβάλει και τα δύο μάτια και δεν χειροτερεύει με τον χρόνο.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αχρωματοψία από ότι οι γυναίκες. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τουλάχιστον ένας στους 12 άνδρες έχει κάποιο επίπεδο αχρωματοψίας ενώ οι γυναίκες μια κάθε 200.

Τι προκαλεί την αχρωματοψία:

Η αχρωματοψία προκαλείται όταν ορισμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, τα οποία κανονικά αντιδρούν στα χρώματα, δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε. Συνήθως είναι πρόβλημα εκ γενετής και προσβάλλει κυρίως τους άντρες. Προκαλείται από ένα γονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο Χ χρωματόσωμα. Αυτό απλά σημαίνει, ότι αν έχετε αχρωματοψία, είτε η μητέρα σας έχει αχρωματοψία είτε ότι βλέπει τα χρώματα κανονικά και κουβαλάει το γονίδιο αυτό. Οι άντρες με αχρωματοψία δίνουν το γονίδιο αυτό μόνο στις κόρες τους, οι οποίες θα έχουν φυσιολογική αντίληψη χρωμάτων, εκτός εάν η μητέρα τους είχε αχρωματοψία. Περίπου το 8% των ανδρών έχει. Είναι η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων κυρίως του κόκκινου-πράσινου και του μπλε-κίτρινου.
Η γήρανση και ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και σε προχωρημένες καταστάσεις να προκαλέσουν σχεδόν ολική χρωματική τύφλωση.

Διάγνωση αχρωματοψίας:

H αχρωματοψία μπορεί να διαγνωσθεί με ειδικά τέστ (ishara test). Σε κάθε πίνακα υπάρχει ένας αριθμός που σχηματίζεται από χρωματικές κηλίδες. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει τον αριθμό του πίνακα που κρατάει στα χέρια του κάτω από καλό φωτισμό. Μόλις τεθεί η διάγνωση της αχρωματοψίας τότε μπορεί να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος του χρωματικού προβλήματος.

Ανδρέας Ορφανού
Optician-Optometrist

Feel free to contact us


Feel free to email us or send a letter to Eleftheriou Venizelou Ave. 68, PAFOS, 8021 and one of our professionals will contact you.

Open 6 days a week


Feel free to visit us.

Monday – Friday

09:00 – 13:00

15:30 – 19:00


Wednesday & Saturday

09:00-14:00


Rayban, Gucci...