ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ


Όλοι ξέρουμε πως τα γυαλιά Ηλίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ενδυματολογικού μας στυλ. Ενώ το καλοκαίρι είναι το πρώτο πράγμα που τρέχουμε να αγοράσουμε από το οπτικό μας κατάστημα για να πάρουμε μαζί μας στις διακοπές μας αφού μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου(τα γυαλιά ηλίου πρέπει όμως να φοριούνται ολόχρονα).
Παλαιότερα τα γυαλιά ηλίου χρησίμευαν απλά και μόνο για προστασία από τον ήλιο σήμερα αποτελούν Τρεντ απαραίτητο όπως τα αξεσουάρ και οι τσάντες με πολλά διάφορα χρώματα και σχήματα!! Η ιστορία τους….

12ος αιώνας:

Το πρώτο δείγμα ύπαρξης γυαλιών ηλίου το συναντάμε στην Κίνα τον 12ο αιώνα, με πρώτη ύλη το τζάμι χαλαζία. Για να πάρει όμως ένα σκούρο χρώμα η επεξεργασία του χαλαζία γινόταν σε καπνό. Τα γυαλιά χρησιμοποιούνταν στους δικαστές για να μην βλέπουν της εκφράσεις των ματιών τους.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ξεκίνησε η χρήση τους από την Αρχαία Ρώμη, όπου ο Ρωμαίος κατακτητής Νέρων (54π.Χ) ήθελε να βλέπει τους μονομάχους να πολεμάνε με ένα είδος σαν καθρέφτη από σμαράγδι στα μάτια τους.
Oι Εσκιμώοι επίσης τα φορούσαν από πολύ παλιά για να προστατεύονται από τον ήλιο.

14ος αιώνας :

Την πρώτη εικονογραφημένη καταγραφή για τα γυαλιά ηλίου μπορεί να τη δει στις τοιχογραφίες του Tommaso da Modena, στη Βουλή των Δομινικανών του Τρεβίζο.

18ος αιώνας - Αγγλίας

Ο Άγγλος οπτικός James Ayscough πειραματίστηκε το 1752 με φιμέ φακούς σε χρώματα μπλε ή πράσινο, εφόσον θεωρούσε ότι μπορεί να διορθωθούν κάποια προβλήματα όρασης.

20ος αιώνας - Αμερική

Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή γυαλιών ηλίου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, από τον ιδρυτή της εταιρείας Foster Grant, Sam Foster ανέπτυξε τα πρώτα γυαλιά ηλίου τα οποία τα έκανε προσιτά, τα πέρασε στην μαζική παραγωγή και άρχισε να τα πουλά στο Atlantic City, New Jersey το 1929.
Στη δεκαετία του 1930 η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ απευθύνθηκε στην εταιρεία οπτικών Bausch & Lomb ώστε να παράγουν γυαλιά ηλίου που θα προστατεύσουν τα μάτια των πιλότων από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου σε μεγάλο υψόμετρο. Αυτό θα ήταν και η απαρχή για τη δημιουργία του Ray Ban.

1950

Τα γυαλιά πλέον αρχίζουν να αποκτούν και στυλ για να εξυπηρετήσουν και τον τομέα της μόδας ακόμα περισσότερο. Είναι η εποχή της τρέλας και του rock and roll. Oι νέοι αρχίζουν και φοράνε τα γυαλιά γνωστά ως cat eyes.

1960

Την ίδια εποχή εμφανίζονται και τα teashades glasses ή αλλιώς γνωστά ως John Lennon glasses και Ozzy glasses
Tα φοράνε κυρίως rock stars όπως ο Mick Jagger, Roger Daltrey , John Lennon, Jerry Garcia, Liam Gallagher and Ozzy Osbourne.

1970

Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αρχίζουν να παράγουν γυαλιά με την ετικέτα τους!!!Οι σταρ συναγωνίζονται στο ποιος θα φορέσει το ακριβότερο και το πιο μοντέρνο.
Πλέον τα γυαλιά ήλιου εκτός από προστατευτικά έχουν γίνει και αξεσουάρ μόδας.


Πλέον τα γυαλιά βγαίνουν σε διάφορα σχήματα , χρώματα , μεγέθη , με καθρέφτες , μεταλλικά, κοκάλινα, φτιαγμένα από τιτάνιο φτιαγμένα από ξύλο για όλα τα γούστα και για όλα τα σχήματα προσώπου. Έτσι όλοι πρέπει να έχουμε ένα ζευγάρι για την προστασία των ματιών μας.

Προστατέψτε τα μάτια σας με αυθεντικά γυαλιά ηλίου (προσοχή στα μαϊμού γυαλιά).

Feel free to contact us


Feel free to email us or send a letter to Eleftheriou Venizelou Ave. 68, PAFOS, 8021 and one of our professionals will contact you.

Open 6 days a week


Feel free to visit us.

Monday – Friday

09:00 – 13:00

15:30 – 19:00


Wednesday & Saturday

09:00-14:00


Rayban, Gucci...